COROANE DENTARE Cluj Napoca

Ce sunt coroanele dentare? 

Coroana dentară este o intervenție stomatologică, care are scopul de a repara și restabili aspectul și funcționalitatea dinților afectați. Aceasta implică aplicarea unei coroane artificiale peste un dinte deteriorat, imitând forma și culoarea dinților naturali.

De ce sunt importante coroanele dentare? 

Zâmbetul ne face viața mai frumoasă și ne ridică starea de spirit. Coroanele dentare sunt soluția ideală pentru a restaura forma, funcția și estetica unui dinte deteriorat sau slăbit. 

Când ai nevoie de o coroană dentară? 

Această procedură ajută la restaurarea estetică și funcțională prin plasarea unei coroane dentare, care se prezintă exact ca un dinte, însă este gol pe dinăuntru. 

Astfel, coroana dentară este recomandată în următoarele cazuri: 

 • Apariția a cariile avansate, care au distrus 50% din structura dinților;
 • Necesitatea restaurării formei sau culorii dinților;
 • După un tratament de canal;
 • Dinții prezintă decolorare sau nuanțe neuniforme care nu pot fi corectate prin albire;
 • Ca parte a unui tratament cu implanturi dentare.

Câte tipuri de coroane dentare există? 

Pierderea unuia sau mai multor dinți poate cauza stres și poate afecta încrederea în sine. De aceea, este importantă informarea în mod corespunzător privind toate tipurile de coroane dentare, înainte de a opta pentru unui astfel de tratament pentru a minimiza riscul unui rezultat nereușit.

Există astfel următoarele tipuri:

1. Coroană acrilică 

Coroana acrilică este o opțiune frecvent folosită pentru coroanele dentare temporare, denumite și provizorii sau interimare. Acestea sunt esențiale pentru a proteja dintele în timp ce se realizează coroana permanentă în laborator și sunt de obicei fabricate din rășini acrilice.

2. Coroană dentară din compozit

Coroana din compozit este fabricată dintr-un material de rășină compozită. Aceste coroane sunt ideale pentru tratarea probleme minore sau în etapa provizorie a tratamentului, deoarece compozitul este un material mai puțin durabil. 

3. Coroană dentară metalo-ceramică

Coroana metalo-ceramică este compusă din metal și porțelan, oferind durabilitate și aspect natural. Acestea sunt ideale pentru dinții posteriori, fiind apreciate pentru rezistența și estetica lor.

4. Coroană dentară din ceramică (porțelan)

Coroana dentară ceramică integrală, cunoscută și sub denumirea de porțelan integral, oferă atât rezistență în timpul mestecarii, cât și un aspect estetic. Acest tip de coroană din portelan este potrivit atât pentru dinții din partea frontală, cât și pentru cei posteriori.

5. Coroana dentară Emax

Coroana ceramică Emax este o formă de restaurare dentară fixă, denumită și coroană integral ceramică sau coroană integral ceramică presată. Este realizată dintr-un material ceramic de înaltă rezistență numit Emax, recunoscut pentru estetica sa superioară și similitudinea optică cu smalțul natural al dinților.

6. Coroană dentară din zirconiu 

Coroanele dentare din zirconiu sunt realizate din oxid de zirconiu, un material extrem de durabil și rezistent la uzură. Aceste coroane sunt renumite pentru durabilitatea și rezistența lor la fracturi, oferind totodată un aspect natural potrivit pentru dinții posteriori, dar și pentru cei anteriori. Ele sunt fabricate folosind tehnologii de precizie CAD-CAM și VITA-IVO. 

Cum arată o procedură pentru aplicarea coroanelor dentare? 

 • Prima vizită 

De regulă se începe cu examinarea și pregătirea pacientului, urmată de o consultație pentru a determina ce tip de tratament este potrivit. După stabilirea opțiunii de tratament, se pregătesc dinții, iar în același timp se efectuează și amprentarea digitală rapidă și confortabilă cu scanerul intraoral 3Shape. Pacientul primește o coroană dentară provizorie pentru protecție până când coroana permanentă este gata în laborator.

 • A doua vizită 

Are loc imediat ce coroana dentară permanentă este finalizată, precedată de înlocuirea coroanei provizorii iar pacientul se bucură de un zâmbet nou. 

Care sunt avantajele unei coroane dentare?

Avantajele unei coroane dentare sunt următoarele:

 • Repară dinții uzati, sparti sau cariati
 • Protejează împotriva eroziunii
 • Îmbunătățesc funcția de masticare și aspectul estetic
 • Pot dura între cinci și 15 ani cu o îngrijire adecvată

Cât costă în medie o coroană dentară?

Pentru a vedea lista noastră completă de servicii și prețurile pentru aplicarea coroanelor dentare la clinica noastră, vă recomandăm să vizualizați pagina noastră de tarife aici

Prețul variază mult considerând tipul de tratament dorit: Coroana provizorie laborator (compozit) costă 250 RON – Coroană Zirconiu pe implant înșurubat costă 1500 RON

Care sunt diferențele între coroanele dentare și fațetele dentare? 

Fatetele dentare, învelișuri subțiri de ceramică, porțelan sau material compozit aplicate pe suprafața frontală a dinților, sunt recomandate pentru a corecta probleme precum dinți ciobiți, discrepții de culoare inestetice sau forme neregulate ale danturii.

Coroanele dentare sunt recomandate pentru probleme mai complexe, precum ar fi un dinte rupt, pentru a menține dintele intact și pentru a-l proteja de orice daune suplimentare care ar putea duce la extracție. 

Vă invităm să verificați pagina noastră care conține mai multe informații valoroase despre avantajele, dar și întreținerea unei fațete dentare

Întrebări frecvente despre coroane dentare

 • Care este durata de viață a unei coroane dentare? 

Cu o îngrijire adecvată o coroană dentară poate să dureze între cinci și 15 ani. 

 • Cum mențin o coroană dentară? 

Cuburile de gheață, nucile foarte tari, popcornul și alimentele extrem de lipicioase sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a deteriora sau deplasa coroana dentară, așadar se recomandă să fie consumate în cantități minime pentru a menține integritatea coroanei dentare.

 • Există riscuri în aplicarea unei coroane dentare? 

Dezvantajele sau riscurile care pot apărea dupa o procedura de acest fel sunt următoarele: sensibilitate dentara, mai ales în primele saptamani dupa amplasare; facturarea in timp. 

Date de contact

Programează-te online

Programează-te telefonic la numărul 0722 223 629 sau 0743 933 219 .

Cabinet Stomatologic Cluj Napoca

Părerea clienților

Aminda Nomade Client

Lucrări efectuate rapid, eficient și cu deosebită grijă pentru confortul pacientului. După o viață întreagă cu anxietate legată de orice deplasare la dentist, aici m-am vindecat. Recomand!

Claudiu Mca Client

Oameni super profi care lucrează cu pasiune! Recomand cu încredere domnișoara dr. Denisa Ciui, are răbdare și este atentă cu pacienții! 👍

Petite Core Client

Recomand cabinetul Refresh Dent. Atat Dr Lucaciu cat si Dr Man au dat dovada de profesionalism. Cu siguranta voi reveni in cabinet.

Soos Laszlo Client

Super de treabă întreabă nonstop daca doare 🙂 au răbdare dacă întrebi, explică nonstop ce fac. Sigur voi reveni 🙂