STOMATOLOGIE COPII

Stomatologie copii Cluj Napoca

Tratamentele Dentare Pentru Copii – Importanța și Beneficiile

Asigurarea unei bune sănătăți orale în copilărie este esențială, deoarece pierderea prematură a dinților temporari (de lapte) poate avea consecințe semnificative asupra dezvoltării dinților definitivi, cu impact în viața adultă. Prin urmare, tratamentul precoce al oricăror afecțiuni este deosebit de important, precum și utilizarea tehnicilor moderne care previn apariția cariilor la vârste fragede. În plus, educația copiilor în ceea ce privește igiena corectă a dinților trebuie să înceapă de timpuriu.

Sănătatea Danturii Copiilor

Dantura copiilor este delicată și necesită îngrijire specială. Dezvoltarea armonioasă a dinților depinde de factori precum alimentația, igiena dentară și factorii genetici. Vizitele regulate la un stomatolog specializat în pedodontie sunt esențiale, deoarece tratamentul incorect al dinților poate avea consecințe pe termen lung în viața adultă.

Serviciile Oferite de Clinica Refresh Dent

La Clinica Refresh Dent, oferim o gamă variată de servicii pentru îngrijirea dentară a copiilor, care includ:

  • Tratament curativ și profilactic pentru dinții copiilor
  • Prevenirea anomaliilor dento-maxilare
  • Măsuri de prevenire a cariilor și afecțiunilor gingivale
  • Controlul plăcii bacteriene
  • Indicații pentru periajul dentar și igiena orală corectă

Aspectele de Luat în Considerare

Este esențial ca copiii să aibă dinți sănătoși pentru a putea mesteca hrana corespunzător și pentru a-și dezvolta dictia corectă. Pedodontia implică, de asemenea, măsuri preventive, cum ar fi recomandarea unei diete care să nu afecteze dinții, promovarea igienei corecte și proceduri precum sigilarea dinților.

Medicul pedodont poate învăța copiii să-și igienizeze dinții după fiecare masă și să facă din acest obicei o plăcere. Tehnicile de sigilare a dinților protejează dantura de apariția cariilor, atât la copii, cât și la adolescenți. Acestea pot fi purtate pe termen lung și nu afectează aspectul sau funcționalitatea dinților.

Afectiunile Tratate de Pedodont

Medicii specializați în pedodontie au cunoștințe profunde în psihologia copiilor și sunt extrem de răbdători, ceea ce face consultațiile plăcute pentru cei mici. Aceștia sunt familiarizați cu manifestările problemelor fizice asupra dinților și cum acestea pot afecta dezvoltarea acestora.

Cele mai comune afecțiuni tratate de pedodont sunt cariile dentare și problemele legate de alinierea dinților. Medicul pedodont poate recomanda, de asemenea, tratamentul ortodontic.

Echipa Noastră

Echipa noastră de stomatologie pediatrică este formată din patru medici și un coordonator. Toți acești profesioniști sunt tineri și au o abordare caldă față de pacienți. Ei au studii specializate în domeniu și experiență atât din evenimente naționale, cât și internaționale, precum și din practica clinică.

Aceștia oferă tratamente eficiente pe termen lung pentru a îmbunătăți dezvoltarea dinților și a proteja smalțul acestora, asigurând o dezvoltare armonioasă a gingiilor și prevenind apariția cariilor. Cu sprijinul medicului pedodont, gingiile vor crește sănătos, iar dinții în curs de dezvoltare nu vor afecta aspectul danturii, iar cariile vor deveni din ce în ce mai rare, dacă cei mici ascultă sfaturile și îndrumările medicului.

  1. Prima Vizită

Deși poate părea prematur, recomandăm cu căldură prima vizită la medicul pedodont. În această primă întâlnire, medicul pedodont poate verifica dacă există semne precoce de tulburări de dezvoltare și poate oferi părinților sfaturi cu privire la măsurile de igienă și profilaxie dentară pe care le pot aplica acasă sau ulterior în cabinetul stomatologic. Cu toate acestea, cea mai importantă realizare a primei întâlniri între micul pacient și medicul stomatolog este familiarizarea și adaptarea copilului la cabinetul de medicină dentară.

Cazuri Speciale: Există copii cu grad crescut de anxietate, afecțiuni dentare avansate sau probleme de sănătate generală care sunt, de multe ori, refuzați de clinicile de medicină dentară din România. La Clinica Refresh Dent, am format o echipă multidisciplinară pentru a asigura accesul la tratamente stomatologice pentru orice copil. Din păcate, pentru mulți copii, tratamentul stomatologic este încă asociat cu teama, anxietatea și durerea. Pentru a ajuta în aceste cazuri cu nivel redus de cooperare, clinica noastră inițiază colaborarea cu psihologul Nadia Cretu, specialist în psihologie pediatrică.

Pentru părinții care programează prima vizită a celui mic la Clinica Refresh Dent, am pregătit o scrisoare de mulțumire. Ne dorim să transformăm fiecare experiență la dentist într-una pozitivă și confortabilă pentru copii și părinți.

  1. Tratamentele dentare la copii

Pentru cariile necomplicate, care afectează doar smalțul și dentina fără a fi foarte profunde, tratamentul poate fi simplu și se poate rezolva într-o singură ședință. Acest tratament constă în îndepărtarea țesutului dentar afectat de carie cu ajutorul uneltelor de mână rotative și a instrumentelor manuale specializate, pregătind astfel cavitatea pentru restaurare. Ultimul pas implică aplicarea materialelor de obturație (plombe dentare) pentru refacerea structurii dentare.

În cazul cariilor profunde care au ajuns în camera pulpară afectând nervul/pulpa dentară, tratamentul endodontic poate fi necesar. Acest tratament necesită adesea mai multe ședințe în care medicul pedodont aplică pansamente dezinfectante, antiseptice sau devitalizante pentru a trata zona afectată.

Dacă este necesară extracția dinților de lapte înainte ca aceștia să fie înlocuiți de dinții permanenți, acest lucru se face sub anestezie locală de către un medic specialist pedodont pentru a evita lezarea mugurilor dinților permanenți. În cazuri în care un dinte de lapte trebuie extras mult timp înainte ca un dinte permanent să crească, se poate monta un „menținător de spațiu” pe dinții vecini pentru a menține spațiul necesar pentru erupția dinților definitivi.

Coroanele dentare pedodontice prefabricate, care pot fi din metal, metal cu fațete de compozit, sau zirconiu, sunt utilizate pentru a reface în totalitate dinții afectați de carii medii sau profunde. Aceste coroane au rolul de a restaura și proteja structura dentară rezultată în urma tratamentelor complexe și de a menține funcționalitatea dintelui până la înlocuirea sa cu un dinte permanent.

Profilaxia dentară, care include periajul profesional, detartrajul, utilizarea airflow-ului și fluorizarea, reprezintă o componentă esențială a prevenirii cariilor dentare, alături de sigilările dentare. La copii și adolescenți, profilaxia și controlul periodic sunt recomandate la fiecare 3 luni sau conform indicațiilor medicului stomatolog pedodont. Vizitele regulate la stomatolog contribuie la menținerea unei igiene dentare excelente, implementarea unei tehnici corecte de periaj și reducerea incidenței cariilor cu peste 80%.

Există situații în care copiii au nevoie de aparate dentare încă de la o vârstă fragedă, cum ar fi pentru corectarea obiceiurilor vicioase (suzeta, biberonul, sugerea degetului, deglutiția infantilă etc.). Medicul pedodont poate detecta și corecta aceste obiceiuri nesănătoase pentru dantura copiilor, precum și alte anomalii dento-maxilare, îndrumându-vă către un consult la medicul ortodont dacă este necesar.

  1. Sigilarea și fluorizarea

La Clinica Refresh Dent, oferim două servicii preventive importante pentru copii: sigilarea dinților și fluorizarea dentară. Aceste proceduri sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare a celor mici și reducerea riscului de carii.

Sigilarea Dintilor

Sigilarea dintilor este un proces preventiv prin care se aplică un strat protector pe fiecare dinte, după curățarea și igienizarea acestora. Acest strat acționează ca o barieră împotriva bacteriilor și poate oferi protecție timp de 5-6 ani. Potrivit Asociației Americane a Stomatologiei Pediatrice, sigilarea dintilor la copii și adolescenți poate reduce riscul de carii cu până la 86% în primul an și cu 58% în următorii patru ani.

Dintre dintii care ar trebui să fie sigilați, molarii permanenți și premolarii sunt primii pe listă, imediat după erupție. Cu toate acestea, fiecare dinte poate dezvolta carii, iar pentru o protecție maximă, recomandăm sigilarea tuturor dinților, în special la vârsta de aproximativ 6 ani. În unele cazuri, sigilarea poate fi recomandată și pentru dintii de lapte care au șanțuri sau fosete. Dinții de lapte joacă un rol crucial în păstrarea spațiului pentru dinții permanenți și, prin urmare, trebuie protejați.

Procesul de sigilare este simplu și nedureros, durează doar câteva minute și implică curățarea și uscarea dinților, urmate de aplicarea unei soluții speciale pentru fixarea materialului de sigilare. Sigilarea, împreună cu o igienă dentară zilnică care include periajul corect, folosirea aței dentare și aplicarea pastei de dinți potrivite vârstei copilului, împreună cu o dietă echilibrată, asigură o protecție completă a danturii.

Fluorizarea Dentară

Fluorizarea dentară este un tratament realizat în cabinetul stomatologic pentru întărirea smalțului dentar și reducerea riscului de carii. Acest tratament poate fi efectuat la copiii cu vârste între 6 și 16 ani de 2-3 ori pe an.

Procedura începe cu o curățare profesională, iar apoi stomatologul aplică soluții cu conținut ridicat de fluor pe dinți. Acest tratament ajută la reducerea sensibilității dentare, remineralizarea zonelor afectate de carii incipiente și protejarea dinților împotriva apariției cariilor. După tratament, pacienții trebuie să evite mâncarea și băutura timp de 30 de minute.

La Clinica Refresh Dent, ne angajăm să oferim copiilor dvs. cele mai bune opțiuni de prevenție pentru sănătatea lor dentară. Sigilarea și fluorizarea sunt pași importanți pentru menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor.

 

Date de contact

Programează-te online

Programează-te telefonic la numărul 0722 223 629 sau 0743 933 219 .

Cabinet Stomatologic Cluj Napoca

Părerea clienților

Aminda Nomade Client

Lucrări efectuate rapid, eficient și cu deosebită grijă pentru confortul pacientului. După o viață întreagă cu anxietate legată de orice deplasare la dentist, aici m-am vindecat. Recomand!

Claudiu Mca Client

Oameni super profi care lucrează cu pasiune! Recomand cu încredere domnișoara dr. Denisa Ciui, are răbdare și este atentă cu pacienții! 👍

Petite Core Client

Recomand cabinetul Refresh Dent. Atat Dr Lucaciu cat si Dr Man au dat dovada de profesionalism. Cu siguranta voi reveni in cabinet.

Soos Laszlo Client

Super de treabă întreabă nonstop daca doare 🙂 au răbdare dacă întrebi, explică nonstop ce fac. Sigur voi reveni 🙂