TRATAMENTE DE CANAL (ENDODONȚIE)

TRATAMENTE DE CANAL (ENDODONȚIE) CLUJ NAPOCA

Terapia endodontică, cunoscută și sub numele de tratament de canal, este un procedeu medical specializat utilizat pentru a trata infecțiile sau leziunile care afectează interiorul dintelui, cum ar fi pulpa dentară și sistemul de canale radiculare. Această procedură este menită să salveze dinții afectați și să prevină extragerea lor, păstrând astfel funcționalitatea naturală a acestora.

Iată câteva aspecte importante legate de terapia endodontică:

 1. Ce reprezintă terapia endodontică? Terapia endodontică constă în eliminarea țesutului pulpar deteriorat, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare și umplerea acestora cu un material special, astfel încât să se prevină sau să se trateze infecțiile.
 2. Rata de succes: Cu ajutorul tehnicilor, materialelor și echipamentelor moderne, terapia endodontică are în prezent o rată de succes foarte ridicată. Aceasta poate ajuta la păstrarea danturii naturale, evitând extragerea dinților afectați.

Procesul terapiei endodontice implică următoarele etape:

 • Diagnosticul: Stomatologul examinează pacientul și efectuează teste pentru a determina dacă terapia endodontică este necesară.
 • Tratamentul: Dacă este indicată terapia endodontică, stomatologul va începe procedura prin eliminarea țesutului pulpar deteriorat și curățarea canalelor radiculare.
 • Sterilizarea și umplerea: Canalele radiculare sunt sterilizate pentru a elimina orice infecție, iar apoi sunt umplute cu un material special care previne reinfectarea.
 • Restaurarea: După finalizarea tratamentului de canal, dantura este de obicei restaurată cu o coroană dentară sau altă modalitate pentru a-i reda aspectul și funcționalitatea normale.

Terapia endodontică este adesea recomandată în cazurile în care există inflamație sau infecție la nivelul pulpei dentare, ca urmare a cariilor profunde, a fracturilor dentare sau a altor leziuni dentare. Este important să discutați cu medicul stomatolog pentru a determina dacă aveți nevoie de această procedură și pentru a înțelege pașii și așteptările legate de tratament.

Tratamentul endodontic initial

Este cunoscut și sub numele de tratament de canal, este o procedură medicală importantă și specializată care se realizează pentru a trata infecțiile sau afecțiunile la nivelul pulpei dentare și a canalelor radiculare ale unui dinte. Această procedură este esențială pentru a salva un dinte afectat și pentru a preveni extragerea acestuia. Iată câteva aspecte cheie legate de tratamentul endodontic inițial:

 1. Indicații pentru tratamentul endodontic: Acest tip de tratament este recomandat în cazurile în care pulpa dentară (țesutul moale din interiorul dintelui) este afectată de carii profunde, traumatisme dentare, inflamații sau infecții. Simptomele care pot indica necesitatea tratamentului endodontic includ durerea severă, sensibilitatea la căldură sau frig, umflarea sau apariția unui abces la nivelul gingiei.
 2. Procesul de tratament: Procedura de tratament endodontic inițial constă în îndepărtarea pulpei dentare deteriorate, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare și umplerea acestora cu un material special, numit gutapercă, pentru a preveni reinfecția. Tratamentul este realizat sub anestezie locală pentru a asigura confortul pacientului.
 3. Utilizarea microscopului optic: În multe cazuri, tratamentul endodontic beneficiază de utilizarea unui microscop optic. Acest instrument permite stomatologului să vadă și să lucreze cu o precizie crescută în canalele radiculare, identificând toate canalele principale și canalele accesorii. Magnificarea oferită de microscop este esențială pentru a asigura că toate canalele sunt curățate și umplute corespunzător.
 4. Restaurarea finală: După finalizarea tratamentului de canal, dantura este de obicei restaurată pentru a-i reda funcționalitatea și aspectul natural. Acest lucru se face de obicei prin aplicarea unei coroane dentare peste dinte, mai ales dacă dantura a fost afectată în mod semnificativ în timpul tratamentului.
 5. Durata și rezultate: Durata tratamentului endodontic inițial poate varia în funcție de complexitatea cazului, dar de obicei poate fi realizat în una sau două ședințe. Cu respectarea protocolului adecvat, tratamentul de canal are o rată de succes semnificativă, ceea ce permite păstrarea dinților afectați pentru o perioadă îndelungată.

Este important să discutați deschis cu medicul stomatolog pentru a înțelege în detaliu stadiile și așteptările tratamentului endodontic inițial, precum și pentru a vă asigura că veți beneficia de îngrijirea potrivită pentru problemele dvs. dentare.

Refacerea tratamentului endodontic

Inchiderea perforațiilor sunt proceduri stomatologice specifice care pot fi necesare în anumite situații clinice pentru a corecta probleme apărute în cadrul tratamentelor endodontice anterioare sau pentru a repara perforații care pot apărea în timpul acestor proceduri. Iată câteva aspecte importante legate de aceste proceduri:

 1. Refacerea tratamentului endodontic:
  • Această procedură este necesară atunci când tratamentul de canal inițial a fost incomplet sau nu a fost realizat corespunzător, iar infecția sau problema dentară persistă.
  • Medicul stomatolog va îndepărta obturația anterioară, va curăța canalele radiculare și le va reface, asigurându-se că acestea sunt corect sterilizate și obturate.
  • După refacerea tratamentului endodontic, dantura este de obicei restaurată pentru a-i reda funcționalitatea și aspectul natural.
 2. Închiderea perforațiilor:
  • Perforațiile dentare sunt leziuni sau găuri care apar accidental în timpul tratamentului endodontic sau în alte proceduri stomatologice. Ele pot apărea atunci când instrumentele dentare pătrund în mod accidental în afara canalului radicular.
  • Închiderea perforațiilor este o procedură care implică repararea găurilor sau perforațiilor pentru a preveni scurgeri de bacterii sau infecții și pentru a conserva structura dentară.
  • Această procedură poate fi realizată cu ajutorul unor materiale speciale, cum ar fi biorășini sau alte substanțe de obturație care sunt sigure și biocompatibile.
 3. Experiența medicului specialist:
  • Atât refacerea tratamentului endodontic, cât și închiderea perforațiilor necesită o abordare precisă și experiență în endodonție.
  • Medicul stomatolog va utiliza instrumente specifice și tehnici adecvate pentru a efectua aceste proceduri cu succes.
 4. Evaluarea și planificarea:
  • Înainte de a efectua refacerea tratamentului endodontic sau închiderea perforațiilor, medicul stomatolog va evalua cu atenție situația și va planifica procedura în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Este important să aveți încredere în medicul stomatolog și să discutați deschis cu el despre procedurile necesare și așteptările dvs. În cazul în care există probleme cu tratamentul endodontic inițial sau apar perforații, este crucial să acționați prompt pentru a preveni complicații ulterioare și a menține sănătatea danturii.

 1. Indepărtarea fragmentelor metalice fracturate din canalele radiculare reprezintă o procedură importantă pentru menținerea sănătății dintelui și prevenirea complicațiilor ulterioare. Iată cum se poate aborda această situație:
 1. Diagnostic precis: Pentru a determina dacă există fragmente metalice fracturate în canalele radiculare, este necesar un diagnostic precis. Acest lucru se poate face cu ajutorul radiografiilor dentare și, în unele cazuri, cu tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT) pentru a obține imagini detaliate ale structurilor dentare.
 2. Planificarea tratamentului: Pe baza diagnosticului, se va elabora un plan de tratament personalizat pentru a îndepărta fragmentele metalice fracturate din canalele radiculare. Acest plan va ține cont de poziția fragmentelor, dimensiunile lor și accesul la acestea.
 3. Utilizarea microscopului optic: Microscopul optic este un instrument esențial în astfel de proceduri. Acesta permite specialistului în endodonție să vizualizeze cu precizie zona de lucru și fragmentele metalice pentru a efectua procedura în mod eficient și sigur.
 4. Instrumente specializate: Specialistul va folosi instrumente endodontice specializate pentru a îndepărta fragmentele metalice din canalele radiculare. Aceste instrumente sunt concepute pentru a asigura o extracție cât mai precisă și minim invazivă a fragmentelor.
 5. Curățarea și obturarea canalului radicular: După îndepărtarea fragmentelor metalice, canalul radicular va fi curățat și obstruat pentru a preveni reinfectarea și pentru a menține dantura în stare optimă de funcționare.
 6. Monitorizarea și follow-up: Pacientul va fi monitorizat și va efectua vizite de follow-up pentru a se asigura că dantura se vindecă corect și că nu apar complicații ulterioare.

Este important să subliniem că această procedură trebuie efectuată de către un specialist în endodonție sau un stomatolog cu experiență în astfel de intervenții, deoarece necesită instrumente și cunoștințe specializate. Îndepărtarea fragmentelor metalice fracturate poate ajuta la menținerea sănătății dentare și la prevenirea problemelor ulterioare asociate cu aceste fragmente.

Date de contact

Programează-te online

Programează-te telefonic la numărul 0722 223 629 sau 0743 933 219.

Cabinet Stomatologic Cluj Napoca

Părerea clienților

Aminda Nomade Client

Lucrări efectuate rapid, eficient și cu deosebită grijă pentru confortul pacientului. După o viață întreagă cu anxietate legată de orice deplasare la dentist, aici m-am vindecat. Recomand!

Claudiu Mca Client

Oameni super profi care lucrează cu pasiune! Recomand cu încredere domnișoara dr. Denisa Ciui, are răbdare și este atentă cu pacienții! 👍

Petite Core Client

Recomand cabinetul Refresh Dent. Atat Dr Lucaciu cat si Dr Man au dat dovada de profesionalism. Cu siguranta voi reveni in cabinet.

Soos Laszlo Client

Super de treabă întreabă nonstop daca doare 🙂 au răbdare dacă întrebi, explică nonstop ce fac. Sigur voi reveni 🙂